Geschiedenis

Nortek AS is opgericht in 1996. Nortek B.V. gaat terug tot 1997.

Nortek AS is in 1996 opgericht door Atle Lohrmann en is een afsplitsing van SonTek uit Californie.  Het hoofdkantoor staat in Oslo en hier vindt ook de productie plaats. Sinds enkele jaren zijn er dochterondernemingen in de USA (1999), Nederland (2002), Engeland (2003), China (2003) en Frankrijk (2008).

De uitgebreide historie van Nortek AS vindt u hier.

 

Nortek B.V. is sinds juli 2009 de nieuwe naam van Qmetrix B.V.

In 1997 is Sicco Kamminga het Ingenieursbureau S.D.Kamminga B.V. begonnen, veelal bekend onder de afkorting ISDK. Toen als was de specialisatie stromingsmetingen en gegevensverwerking voor klanten als havenbedrijven, overheden en de baggerwereld. In het jaar 2002 werd samen met Nortek AS het nieuwe bedrijf Qmetrix BV opgericht. De Q van Qmetrix staat voor debiet en dat was dan ons favoriete onderwerp. In 2004 is Ingenieursbureau S.D.Kamminga opgegaan in Qmetrix BV. Qmetrix BV heeft de toepassing van continue debietmetingen in rivieren met Doppler instrumenten ontwikkeld met de EasyQ die later de OTT SLD is gaan heten. De Qliner is ook door Qmetrix ontwikkeld en wordt nog steeds geproduceerd.  De laatste nieuwe ontwikkeling de de ADC, ontwikkeld in samenwerking met OTT Messtechnik.

Sinds 2009 zijn we ons meer gaan specialiseren in boeien en telemetrie. De levering en installatie van een groot aantal monitoring boeien voor het Nord Stream project is hiervan een voorbeeld.

In 2011 hebben we het SeaDarQ B.V. overgenomen. De Nortek SeaDarQ radar is een systeem om olie op het zee oppervlak te detecteren en om stroming in een groot gebied meet te meten. In 2013 hebben we hiervan een vernieuwde versie uitgebracht met als belangrijkste vernieuwing automatische detectie van de olie.