Monitoring Nord Stream

De Nord Stream gaspijplijn komt in Noord Oost Duitsland aan wal in een natuurgebied. Boskalis Offshore bereidt de aanlanding voor en zorgt voor Environmental Monitoring met door Nortek B.V. geleverde boeien voor het meten van golven, stroming en sedimentgehalte.
Monitoring Nord Stream

Boeien klaar voor transport (foto Nortek B.V)

De Nord Stream gaspijpleiding zal door de Baltische zee lopen van Rusland naar Noord Oost Duitsland. De aanlanding is in het natuurgebied Rugen, zie de kaart. Boskalis Offshore B.V. zal een trench voorbereiden voor de pijpleiding (gele lijnen op de kaart) en het hiervoor gewonnen bodemmateriaal tijdelijk opslaan onder water op het deel helemaal rechtsonder op de kaart. Na het leggen van de pijpleiding dekt Boskalis deze weer af met hetzelfde materiaal. 

Nord Stream overview van het gebied

Nord Stream pijpleiding aanlanding in Noord Duitland. De gele lijnen tonen het traject van de pijpleiding waarlangs ook de monitoringsboeien geplaatst zijn.  (foto Boskalis Offshore B.V.)

Aan beide zijden van het traject van de pijpleiding én bij de tijdelijke stortlokatie dienen de condities goed gemonitoord te worden. Boskalis heeft hiervoor in samenwerking met ons een netwerk van 12 monitoring en telemetrie boeien geplaatst. Twee boeien meten de golven en stroming met een Nortek AWAC voor zien van een ProLog. Daarnaast meten alle boeien het zout- en sedimentgehalte en zijn getij- en meteo-stations voorzien. Dataloggers registreren de data van de sensoren en posities van de boeien en verzenden deze data via een radio of GSM/GPRS verbinding met een op NMEA standaarden gebaseerd formaat naar een centrale post aan de wal. 

Nordstream Buoys

Monitoringsboei met een Nortek AWAC op de bodem die met een datakabel verbonden is met de datalogger en telemetrie in de boei. De twee verankeringsboeien zorgen ervoor dat de kabel en de ankerkettingen netjes gescheiden blijven. (foto Boskalis Offshore B.V.)

Filed under: